SearchSearch   ProfileProfile   Log inLog in   RegisterRegister 

Firstspot server - Slow to reload services
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    FirstSpot Forum Index -> Pre-sales Support Forum
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mark atkins



Joined: 16 Jun 2010
Posts: 33
Location: UK

PostPosted: Thu Apr 10, 2014 9:25 am    
Post subject: Firstspot server - Slow to reload services

Hi All

OUr firstpot server is taking ages to reinitialise the service after reboot. It can take upto 10 minutes. The server is a 8 core high end server but it looks like firstspot is maxing out just 1 core.

Can someone have a look.
Back to top
alan
Forum facilitator


Joined: 26 Sep 2003
Posts: 4414

PostPosted: Thu Apr 10, 2014 10:38 am    
Post subject:

Are you using some kind of VM technology? The CPU load balancing is actually done by Windows so strictly speaking it is not directly related to FirstSpot.
_________________
~ Patronsoft Limited ~
Back to top
alan
Forum facilitator


Joined: 26 Sep 2003
Posts: 4414

PostPosted: Fri Apr 11, 2014 2:54 am    
Post subject:

More explanation : FirstSpot is designed to take advantage of multiple cores CPU very effectively. Refer to http://patronsoft.com/forum/viewtopic.php?t=2692 for more discussion on this topic.
_________________
~ Patronsoft Limited ~
Back to top
mark atkins



Joined: 16 Jun 2010
Posts: 33
Location: UK

PostPosted: Fri Apr 11, 2014 12:52 pm    
Post subject: Firstspot server - Slow to reload services

HI

This is not on vmware but a 16core prolient ml360 g6 server. One CPu always runs near 100%
Back to top
alan
Forum facilitator


Joined: 26 Sep 2003
Posts: 4414

PostPosted: Fri Apr 11, 2014 1:36 pm    
Post subject:

Can you check your Windows setting? Since there are many threads within FirstSpot, Windows should spread the load pretty evenly.
_________________
~ Patronsoft Limited ~
Back to top
alan
Forum facilitator


Joined: 26 Sep 2003
Posts: 4414

PostPosted: Fri Apr 11, 2014 1:42 pm    
Post subject:

If you can see one particular thread just consuming one core (check Windows Task Manager) during startup, then maybe there is a issue within the startup sequence. Please post the log file firstspot_gw_srv_[timestamp].log under FirstSpot\log directory for further analysis.
_________________
~ Patronsoft Limited ~
Back to top
mark atkins



Joined: 16 Jun 2010
Posts: 33
Location: UK

PostPosted: Fri Apr 11, 2014 1:47 pm    
Post subject:

can i send it via email please
Back to top
alan
Forum facilitator


Joined: 26 Sep 2003
Posts: 4414

PostPosted: Fri Apr 11, 2014 1:50 pm    
Post subject:

Please email us at firstspot@patronsoft.com
_________________
~ Patronsoft Limited ~
Back to top
mark atkins



Joined: 16 Jun 2010
Posts: 33
Location: UK

PostPosted: Tue May 27, 2014 11:58 am    
Post subject: Slowness

Hi support

I need some more help in looking into our setup. The issue we are having is that we have a24 hour free acces plan setup and this works fine and redirects to the main organsations website but the issue we have is the redirect get slower over time and this can hang for upto 3 minutes. If i reboot the service it clear the issue but it is a problem.

the redirect url is: http://firstspot.org:5788/fs_signup.php
Back to top
alan
Forum facilitator


Joined: 26 Sep 2003
Posts: 4414

PostPosted: Wed May 28, 2014 4:18 pm    
Post subject:

Is the above CPU issue resolved? Please check the Task Manager to see whether the CPU utilization is skewed towards one core.

Also, when the slowdown occurs, can you issue the below command in the client side:

Code:
nslookup firstspot.org
ping firstspot.org


and post the result here.
_________________
~ Patronsoft Limited ~
Back to top
mark atkins



Joined: 16 Jun 2010
Posts: 33
Location: UK

PostPosted: Fri Jun 06, 2014 8:51 am    
Post subject: Slowness

HI

I did the ping and nslookup test and got a response back instantly. I took some screenshots of what happens when a user tried for 24 hours access.

The server utilisation is around 5 to 15 % across all cores.
Back to top
mark atkins



Joined: 16 Jun 2010
Posts: 33
Location: UK

PostPosted: Mon Jun 09, 2014 11:48 am    
Post subject: Slowness

I think i have found the issue.

I have stopped using nat on the server and now rely on the external firewall to manage connection. This dropped the servers memory usage dramticly and it has sped up the conneciton speed.
Back to top
mark atkins



Joined: 16 Jun 2010
Posts: 33
Location: UK

PostPosted: Thu Jun 12, 2014 11:48 am    
Post subject: Not the issue

Right

The nat problem was not the issue but we did notice a increase in performance. Anyway what has become apparent is that we are seeing that the memory on the server is increasingly being used up over 3 - 4 days and the redirect also becomes very slow.

Again if you reboot the service the momory usage on the server drops and redirect work instantly.

Is this a memory leak on the firstspot service.
Back to top
alan
Forum facilitator


Joined: 26 Sep 2003
Posts: 4414

PostPosted: Thu Jun 12, 2014 11:50 am    
Post subject:

Which memory usage field did you monitor? Normally, we don't notice significant memory leaks in our internal stress test.
_________________
~ Patronsoft Limited ~
Back to top
mark atkins



Joined: 16 Jun 2010
Posts: 33
Location: UK

PostPosted: Thu Jun 12, 2014 11:52 am    
Post subject:

task manager for a quick look. Trying to setup long term monitoring.
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    FirstSpot Forum Index -> Pre-sales Support Forum All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group